Posicionaments polítics i ideològics

Enllaç cap al Posicionament sobre Bolonya de la EPA (document extens)

Breu resum: EPA considera que la Declaració de Bolonya, així com la resta de declaracions que se’n deriven, presenten una lògica d’enfocament de la universitat clarament laboral, i de funcionament d’aquesta institució de l’educació que s’hi imparteix amb lògica de i per al sector privat. Creiem que la universitat ha de funcionar seguint una lògica de servei públic, i no la lògica economicista i eficientista característica del sector empresarial.

Els canvis que suposen les aplicacions del procés de Bolonya, per tal que poguessin significar millores per al nostre sistema universitari, necessiten acompanyar-se d’un ampli finançament públic, per tal que es respectin els criteris d’equitat, que considerem un dels pilars de l’estat social i democràtic.El sistema universitari ha de trencar amb la reproducció de l’estructura de desigualtats socials que patim, de classe, ètnia i gènere, especialment. Per això cal garantir que tothom tingui possibilitat d’accedir a la universitat independentment de la seva situació socioeconòmica, de la mateixa manera, cal garantir que el conjunt d’alumnat, professorat i PAS tingui les mateixes possibilitats per exercir la mobilitat que conforma l’avantatge fonamental que podria suposar el pla Bolonya.

Enllaç cap al Posicionament envers el sistema de beques (entrevista sencera)

Breu resum: EPA com a organització d’esquerres i progressista que vol ser; aposta perquè la matriculació sigui taxada en funció de la renda. Per a nosaltres, la Universitat Pública té la funció de reduir les desigualtats socials creades en el mercat. Ha de ser un espai on cap tipus de barrera, discriminació o desigualtat condicioni l’estudiant a estudiar i a desenvolupar el seu esperit crític i la seva carrera professional.
EPA som europeistes i per tant, ens volem igualar a Europa. Mentrestant la mitjana europea d’inversió estatal en beques és del 0,25% a Espanya és del 0,8%. El que volem a EPA és ajustar-nos més a una Europa social, a una Europa del coneixement.

Deixa un comentari