Estudiants per a una Política Activa (EPA) hem estat, a través dels representants d’estudiants a la Junta, el nostre actual portaveu i tots els membres d’EPA; presents en la redacció del nou reglament del nou Consell d’Estudiants. Aquestes primeres eleccions de delegats, confirmen l’aplicació dels nostres compromisos electorals firmats amb la Plataforma d’Estudiants de la Facultat (PEF) i el juntari independent. Nosaltres volíem un sistema de delegats i a través del Consell d’Estudiants promogut pel Deganat, ja l’estem posant en marxa. Les noves generacions d’estudiants seran les que definitivament li donin la utilitat que creguin convenient. Nosaltres, hem posat les eines. Però dependrà de la participació de tots que funcioni i sigui útil. Per això, demanem que participis en les eleccions a delegats d’estudiants amb el teu vot. Perquè els delegats d’estudiants han de ser útils per als problemes concrets i puntuals sobre docència, dates d’exàmens i treballs, qüestions d’horaris, incompliment del Programa de l’assignatura, etc. Agilitzarà molt aquestes demandes i aproparà les solucions al Deganat. Els nostres representants d’estudiants es comprometen a que el Consell d’Estudiants -de caràcter consultiu- vinculi les decisions  que s’hi prenguin a les properes propostes i postures que duguem a la Junta de Facultat.

Fa poc, el portaveu d’EPA, Joan Gil, va ser entrevistat sobre la funció del nou Consell d’Estudiants i va recalcar la necessitat d’una figura tècnica dels delegats de classe per augmentar la participació estudiantil, per tenir interlocutors vàlids amb els professors i per resoldre problemes concrets que no poden gestionar amb tanta agilitat els representants d’estudiants.

EPA aposta per augmentar els espais de participació de la Facultat: envia un mail a epauab@gmail.com i suma’t a nosaltres!

Posicionament davant el nou reglament del Consell d’Estudiants i les eleccions a delegats

Des d’EPA hem estat treballant en les nostres assemblees i en les comissions de Junta de facultat sobre un nou reglament pel Consell d’Estudiants de la facultat.

  • Valorem molt positivament la proposta del Deganat de fer un nou reglament del Consell d’Estudiants i la seva disposició al consens del text.
  • Exposem que la nostra prioritat era implementar un compromís electoral (Coalició electoral 2009 amb la PEF, Programa Electoral Comú): un sistema de delegats per curs i titulació.
  • EPA hem defensat i inclòs un delegat de curs i titulació, per torn, perquè la reivindicació del col·lectiu de tardes de no ser menystinguts forma part del nostre model de facultat de tothom i per a tothom. A més, la presència de la Júlia Mas (representant d’EPA de tardes) fa que el compromís amb els estudiants de tarda sempre sigui en el nostre ordre del dia.
  • Volem donar a conèixer la feina dels representants d’estudiants per EPA (Júlia Mas, Júlia Miralles, Gerard Domínguez i Oriol Ibàñez) en les dues Comissions de redacció i en l’última el treball del Joan Gil com a portaveu d’EPA. Així com tots els membres d’EPA en les assemblees.
  • Els primers van recalcar les funcions i àmbits en el quals es desenvoluparien els acords presos en el Consell d’Estudiants: en l’àmbit acadèmic, associatiu i en l’ús del Local d’Estudiants. Els representants d’estudiants i la Junta de Facultat continuen sent la formula més democràtica i legítima per engegar propostes sobre canvis profunds (polítics) en la Facultat.
  • Vam reclamar un Local d’Estudiants per l’ús de tots els estudiants: tant per temes de política estudiantil, com per fer-ne ús pels estudis. I net de pintures.
  • En la segona Comissió es va recalcar en el text el perfil tècnic i les funcions dels delegats: una funció de representació estudiantil transversal, plural i aglutinadora que en cap cas tindria cap poder polític estudiantil de representació en els òrgans de govern de la facultat o de la Universitat Autònoma. Els delegats no acorden posicionaments polítics com si ho fan els representants d’estudiants a la Junta de facultat o les organitzacions d’estudiants de la facultat. Els delegats duen les problemàtiques del seu curs, titulació i torn de la forma el més neutral possible. Així despolititzem el Consell d’Estudiants i la figura de delegat.
  • En la Junta de facultat vam votar que si al text perquè ha estat un text de consens entre l’Equip de Deganat i les associacions d’estudiants de la facultat. A més, les nostres reivindicacions s’han inclòs.
  • Alhora volem exposar que no farem campanya electoral per cap candidat ja que considerem que –a partir del nou reglament del Consell d’Estudiants- són unes eleccions sense càrrega política o ideològica estudiantil. Això si, demanarem la participació dels estudiants de la facultat amb cartells i amb el boca a orella. Creiem que el delegat ha de sorgir del consens dels grups classe que representi, amb un perfil d’interlocutor i persona activa i coneixedora de la facultat però sobretot representant “de tots”. La campanya hauria de ser a títol personal i per tant, no hi prendrem partit com a organització d’estudiants de la facultat. Recordem que es presenten estudiants individuals i no col·lectius d’estudiants, i el perfil del delegat és molt tècnic.

Estudiants per a una Política Activa (EPA)

Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

15 d’abril de 2010