Comunicat d’Estudiants per a una Política Activa (EPA) per informar de la seva dissolució

– Valorem positivament la feina feta per EPA

Aquest inici de curs, EPA ha reflexionat sobre la feina duta a terme el passat curs; amb una valoració molt positiva. Hem firmat el conveni amb l’associació ADUAB, hem creat diverses comissions a la Junta de Facultat, hem impulsat una partida pressupostària per sostenibilitat medi ambiental i accessibilitat per a estudiants amb necessitats especials, hem pressionat perquè no s’eliminés el torn de tardes per “falta de pressupost”, hem denunciat els boicots a la llibertat d’expressió davant dels mitjans de comunicació catalans, hem impulsat el Consell d’Estudiants i el sistema de delegats d’estudiants de perfil tècnic, etc.

No obstant això; també hem reflexionant sobre les possibles respostes a la falta de regeneració i expansió en número de membres de l’associació. Així com hem analitzat el nou context a la Facultat amb la marxa de dos dels fundadors d’EPA ja llicenciats i l’entrada de nous membres a l’associació.

– Continuem aposant per l’aliança estratègia a nivell de treball institucional amb l’AJEC

EPA ha treballat conjuntament amb l’Assemblea (consulta sobre els plans d’estudi) i la PEF i l’AJEC (a la Junta de Facultat). Des del respecte mutu i la confiança. EPA emperò, entén que els que han estat dirigint bona part del moviment assembleari a la UAB, continuen en la seva línia destructiva, sectària i no pro positiva, controlant el funcionament intern -sense reglaments que garanteixin un funcionament democràtic, plural i obert on tothom pugui donar el millor de si mateix-.

Davant de les eleccions a Junta de Facultat, EPA va preparar una llista de més de 10 (el màxim de candidats a presentar) estudiants compromesos que volien fer feina institucional i reivindicativa en el marc de la facultat. L’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) també volia presentar llistes conjuntament amb EPA; considerant que el model de la Plataforma d’estudiants (PEF) en el qual hi havia participat, era un model positiu però del passat, al haver assolit el seu objectiu de pluralitzar l’espai polític estudiantil de la facultat.

Tant l’ex portaveu d’EPA (Joan Gil) com els altres membres d’EPA (Gerard Domínguez, Oriol Ibàñez, Joan Miquel Roig, Júlia Mas, Andreu Batlle i els nous que s’incorporaven) pensàvem continuar treballant plegats amb l’AJEC a nivell dels òrgans de govern de la facultat, atenent-nos a la positiva experiència del curs passat, demanant, per si un cas, que tots els que presentés l’AJEC es comprometessin a assistir a les comissions de treball institucional.

L’aposta i la filosofia de l’AJEC per anar en coalició amb l’ EPA, i continuar el treball institucional plegats, va quallar amb la candidatura electoral “Estudiants de Polítiques i Sociologia (EPS)”.

Tant EPA com AJEC fèiem una bona valoració de la defensa dels drets dels estudiants davant l’Equip de Deganat i la Junta de Facultat.

L’ EPA, doncs, va presentar 10 candidats a representants d’estudiants a la Junta de Facultat (Ogou, Miquel, Albert, Sandra, Gerard, Joan Miquel, Júlia, Laura, Roger i Alícia). L’AJEC, els 5 restants. I es va començar a debatre sobre la candidatura al Claustre de la UAB a nivell del campus universitari.

– EPA impulsa la nova associació de facultat “EPS”

Després de guanyar els 15 llocs de representació estudiantil a la Facultat, EPA va reflexionar sobre el seu futur, el nou context, i va escoltar els nous membres escollits per EPA a la Junta de Facultat per renovar l’espai obert i democràtic de participació estudiantil a la Facultat, redactant i aprovant uns Estatuts per a una nova associació plural d’estudiants, on cap estudiant se sentís exclòs per qüestions religioses, polítiques, ideològiques, d’ètnia, gènere, edat, titulació i torn. Varem usar el mateix nom de la candidatura electoral de la coalició EPA (10) – AJEC (5): “Estudiants de Polítiques i Sociologia (EPS)”.

El funcionament intern està reglamentat per garantitzar la democràcia interna amb una Assemblea General on es debaten i es decideixen les línies d’actuació prioritàries, i amb uns responsables que es dediquen a dinamitzar les comissions que es vagin creant. A l’Assemblea es recullen les queixes dels estudiants, fent propostes per millorar la Facultat des de la Junta de Facultat i activant campanyes de mobilització estudiantil. Per agilitzar i fer operativa aquest espai de participació, s’han assignat tasques a aquells estudiants que per experiència, ganes, aptituds i disponibilitat poden exercir-les degudament -decidint la seva assignació per majoria simple-.

EPA ha liderat la creació de la Coordinadora d’estudiants de campus ÈPICA i ha vehiculat EPA amb EPS

Alhora que EPA impulsava EPS, també liderava la constitució i la posada en marxa de la nova Coordinadora d’Estudiants -ÈPICA -de la qual, una part dels impulsors provenen d’EPA. Les reunions entre EPA i JUNTS (associació plural de la Facultat de Comunicació) van fructificar, i van posar en marxa amb l’entrada de nous estudiants no actius en el moviment estudiantil plural i l’AJEC; una candidatura unitària, plural i útil pels estudiants al Claustre de la UAB que ha aconseguit ser la segona força representativa dels estudiants de la UAB.

A mesura que hem analitzat les bones dinàmiques d’EPS, sense política de blocs, joc brut o postures d’immobilisme; adonant-nos de que les assemblees d’EPS són habitualment molt concorregudes. Al voltant dels 20 estudiants, representants d’estudiants o no, de la facultat. Els membres d’EPA i l’ex portaveu d’EPA considerem que el nou context estudiantil de la Facultat, amb el qual, les propostes d’EPA de la Junta de Facultat, l’estil de pacte, respecte mutu, confiança i fermesa que conformaven els valors d’EPA, i la independència davant influències de partits i pressions de sindicats i altres lobbies externs; continuen vigents en EPS. I que ha estat EPA qui ha impulsat el naixement d’EPS a través de donar suport als nous membres d’EPA que consideraven que es necessitava una refundació del moviment estudiantil a la facultat. EPA considera finalitzada la seva etapa d’activisme estudiantil (institucional i de mobilització) a la Facultat.

– Els actuals membres d’EPA seguim treballant per la Facultat, ara, a través d’EPS

Els actuals membres d’EPA i l’ex portaveu d’EPA -present en tot el procés de creació d’EPS- considerem que EPS representa el model d’EPA. Que ha estat ampliat als estudiants no tant polititzats ni situats a la esquerra, però que també defensen els estudiants de classe treballadora i estan contra tot tipus de discriminació a la facultat i a la Universitat Pública, en general. És per això, que tota la nostra experiència i potencial en política estudiantil i universitària, l’estem posant al servei dels estudiants en aquesta nova associació que hem impulsat a la Facultat, en la qual tant nous estudiants, com els estudiants d’AJEC, com nosaltres mateixos; ens hi sentim plenament a gust.

Avís de cara el futur: la possibilitat de re-usar l’experiència i la referència d’EPA

Si en qualsevol ocasió futura, ens adonem que EPS no defensa el model de servei públic i de creació d’esperit crític que una Facultat i Universitat pública, socialment responsable, en català, plural, sostenible i de qualitat; té que fonamentar-se. Els ex membres d’EPA obrirem la porta a que els nous estudiants de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB puguin re-usar la marca EPA en un futur si EPS s’oblida del seu mandat.

– La creació d’un Consell Assessor Estudiantil format, entre d’altres, per membres de la PEF i l’EPA

Alhora, des del grup que va firmar el Manifest de suport a la creació de “l’Alternativa Estudiantil” (la coordinara d’estudiants ÈPICA) format per ex representants d’estudiants de la UAB -la major part, membres de la PEF i d’EPA- s’està valorant la possibilitat de crear un Consell Assessor Estudiantil a tot el campus de la UAB per donar suporrt i està al servei del moviment estudiantil plural, actualment representat per JUNTS i EPS, i el seu referent a nivell de campus, ÈPICA.

Desembre de 2010

Joan Gil, ex portaveu d’EPA i impulsor d’ÈPICA

(Actualment membre de la Permanent de la coordinadora ÈPICA Units Sumem)

(cal entendre que és de fa quasi un any però que no s’ha pogut publicar degut a la feina per crear EPS i ÈPICA i que està escrita a títol personal de l’ex portaveu al no trobar tots els ex membres un moment per adherir-s’hi durant aquest curs 10/11)